lävistyksenhoito

Banaanin, suoran tapin (Barbellin) ja labretsin (huulikorun) Pituus mitataan aina ilman palloja ja kierteitä.

Renkaan ja hevosenkengän halkaisija mitataan aina sisäpuolelta.

Napakoru:
Peruspaksuudet napakoruille on AINA 1,6 mm. Paksumpia napakoruja ei valmisteta. Yleensä pituus on 9,5 mm / 10 mm.
Kaikki irto-osat joiden kierteet on 1,6 mm sopivat koruusi. Katso myynnissä olevat napakorut täältä.

Kielikoru (Barbelli):
Mittaa kielikorusi pituus pallosta palloon. paksuus ensilävistyksissä on 1,6 mm ja pituus pitempi johtuen turvotuksesta. Lävistyksen parannuttua sopiva pituus on yleensä 12-16 mm
Kaikki irto-osat joiden kierteet on 1,6 mm sopivat koruusi. Katso myynnissä olevat irto-osat täältä.

Kulmakoru:
Mittaa korun pituus koruosan sisäpuolelta pallosta palloon. Yleisin pituus on 8 mm ja paksuus on 1,2 mm. Kaikki irto-osat joiden kierteet on 1,2 mm sopivat koruusi. Katso myynnissä olevat kulmakorut täältä.

Huulikoru
Mittaa huulikorun pituus ja paksuus. Pituus mitataan aina ilman palloja ja kierteitä. Yleisin pituus on 8 mm ja paksuus 1,2 mm tai 1,6 mm Katso myynnissä olevat huulikorut täältä.

Renkaat, BCR ja hevosenkengät
Mittaa korun paksuus ja halkaisija sisäpuolelta.
Katso myynnissä olevat renkaat täältä. ja Hevosenkengät täältä

Kaikki myynnissä olevat hopeakorut on valmistettu 925 Sterling-hopeasta eivätkä ne sisällä nikkeliä. Tuotteemme ovat aitoja, Suomessa voimassaolevien jalometallipitoisuuksien ja leimoja koskevien määräyksien täyttäviä.

Lävistysten venyttäminen:

Lävistyksen venyttäminen tapahtuu vaihtamalla olemassaolevan korun tilalle hiljalleen paksumpia koruja, kunnes tulos on halutun kokoinen. Oikeastaan kaikkia lävistyksiä voidaan venyttää, mutta yleisin on korvalehti. Nämä ohjeet ovat pääasiassa siihen, mutta samoja periaatteita voi soveltaa muuallekin.

Lävistyksen venyttäminen kannattaa aloittaa vasta kunnolla parantuneesta lävistyksestä. Yleisin korukoko josta venytystä aloitetaan on 1,2mm tai 1,6mm. Missään vaiheessa venytystä lävistys ei saisi revetä tai juurikaan kipeytyä, joten mitään suuria hyppäyksiä ylöpäin ei kannata tehdä. Esimerkiksi aivan alussa 1,6mm korun tilalle voi saada noin 3mm korun ihoa rikkomatta, mutta siitä eteenpäin suositeltava olisi venyttää vain noin 1-2mm kuukaudessa. Tietenkin on mahdollista venyttää nopeamminkin mutta se ei ole suositeltavaa koskaan. On hyvin mahdollista saada liian nopeasti tehtyyn venytykseen erilaisia ongelmia kuten haavaumia, tulehduksia, ylimääräistä arpikudosta, verenvuotoa, korvalehti ei enää palaudu kunnolla jne. Muista siis maltti! Venytykseen kannattaa aina käyttää puhtaita, sileitä, allergisoimattomia materiaaleja tai mielellään venytyksiin tarkoitettuja koruja. Venytyksen aikana lävistyksen puhtaudesta kannattaa pitää hyvä huoli. Pese kädet ennen lävistyksen käsittelyä ja puhdista lävistys usein lämpimällä vedellä.

Isompaan koruun siirryttäessä korun tulisi mennä paikoilleen helposti, ei pakottamalla. jos korua vaihdettaessa sattuu, lopeta. Uutta korua kannattaa kokeilla paikalleen esimerkiksi lämpimän suihkun jälkeen, jolloin kudokset ovat pehmeät ja iho antaa paremmin periksi. Korun paikalleenlaitossa kannattaa käyttää apuna jotakin liukastetta, esimerkiksi vesipohjainen liukuvoide on todella toimiva vaihtoehto joka on helppo huuhtoa pois. Liukaste vähentää kitkaa, koru menee helpommin paikalleen ja riski repeymiin pienenee.

Älä koskaan venytä lävistystä painavilla koruilla tai painoilla, näin saat aikaan vain vahinkoa. Painava koru venyttää lävistystäsi epätasaisesti ja ohentaa ihoa korvalehden alareunasta jolloin venytys voi pahimmillaan revetä kokonaan auki. Voidaan sanoa että 8-10mm venytys palautuu vielä hyvinkin pieneksi, mutta ihon ominaisuudet vaihtelevat ihmiseltä toiselle joten palautuminenkin voi olla jokaisella erilaista. Palautuminen on parempaa ja siistimpää jos lävistys on venytetty rauhassa, ilman repeämiä tai komplikaatioita. Jollei sinulla vielä ole ollenkaan lävistystä ja suunnittelet venytyksen hankkimista, kerro se jo lävistystä hankkiessasi. Tällöin lävistäjäsi voi valita hyvän kohdan lävistykselle jatkoa ajatellen tai lävistys voidaan suoraan tehdä suurempana. Korvarusto venyy todella huonosti ja sen venytys ei ole suositeltavaa, joten korvaruston tapauksessa kannattaakin kysyä lävistäjältäsi mahdollisuutta tehdä suoraan kaipaamasi kokoinen lävistys.

Lävistysten hoito:

Tuoretta lävistystä täytyy muistaa hoitaa huolella. Paranemisaikana lävistys tulisi siis pestä kaksi kertaa päivässä tarkasti lämpimällä vedellä niin, että kaikki lävistykseen/koruun kiinni kuivunut kudosneste, lika tai veri huuhtoutuu pois. Voit pesun yhteydessä hieman liikutellakin korua jotta kaikki lika irtoaa. Korua ei kuitenkaan pitäisi irrottaa. Lävistyksestä vuotaa paranemisen aikana kudosnestettä, joka ei siis ole mätää. Muista myös pestä kädet huolella aina ennen tuoreeseen lävistykseen koskemista.

Lävistyksen hoidossa kannattaa välttää vahvoja puhdistusaineita, kuten esimerkiksi Neo- Amisept. Se lähinnä vain kuivattaa ihoa ja hidastaa parantumista. Joissain tapauksissa mietojen antiseptisten aineiden, kuten Septidin ja Asept, käyttö on kuitenkin suositeltavaa. Esimerkiksi flunssan aikana lävistykseen tulee helposti tulehdusoireita ja silloin antiseptinen suihke on ihan paikallaan pesunkin jälkeen. Hyvä yleiskunto ja terveelliset elintavat nopeuttavat paranemista.

Korunvaihdon kanssa ei kannata hätäillä. Anna lävistyksen parantua kunnolla ennen uuden korun vaihtamista, pitkä aloituskoru on aina paikallaan mahdollisen turvotuksen takia. Pidempi koru on myös helpompi pestä ja pitää puhtaana. Jos lävistyskorusi tuntuu tiukalta, ota yhteys lävistäjääsi. Muista myös että tuore lävistys umpeutuu hyvinkin nopeasti kun otat korun pois, älä siis irrottele sitä turhaan. Mahdolliseen särkyyn ja turvotukseen voi käyttää ibuprofeeinivalmisteita, esimerkiksi Buranaa tai Ibumaxia.

Meikit, voiteet, hiuslakka, hiusvärit jne, pitäisi pitää erossa uudesta lävistyksestä. Vältä myös lävistystä painavia ja hankaavia vaatteita, vöitä tai saumoja. Kaikki tuoretta lävistystä vasten tuleva pitäisi pitää tavallista puhtaampana, esimerkiksi, puhelin, kuulokkeet, rintaliivit, tyynyliinat yms.

Uimisen ajaksi lävistys kannattaa suojata ainakin alkuun kalvolaastarilla jottei kloori ja mahdolliset bakteerit saa lävistystä ärtymään. Uimisen, saunomisen ja hikoilun jälkeen lävistys tulisi pestä huolella.

Jos sinulla on kysyttävää lävistyksestäsi, sen hoidosta, oikean korun valinnasta tai muusta vastaavasta, kannattaa ottaa yhteys lävistäjääsi tai muuhun ammattilaiseen.

Korvalehti
Korvalehteen käy oikeastaan minkälainen koru tahansa, renkaat, hevosenkengät, labretit jne. Paranemisaika on yleensä n. 1kk. Korvalehti olisi aina paras lävistää neulalla eikä ampumalla. Jos suunnittelet korvalehden venyttämistä, mainitse siitä lävistäjällesi ennen lävistyksen tekoa, näin tuleva venytys voidaan ottaa huomioon korun sijoittelussa tai tehdä se kokonaan hieman suuremmalla neulalla ja korulla heti alkuun.

Korvarusto
Korvarustoon voidaan tehdä useita erilaisia lävistyksiä kuten industrial, tragus, rook, jne. Korvaruston paranemisaika on yleensä aika pitkä, riippumatta siitä missä kohtaa rustoa lävistys on. Oikea koruvalinta, hyvä hygienia, lävistyksen varominen yms. on tärkeää lävistyksen kannalta. Hyvin usein korvarustossa näkee pieniä tai joskus jopa vähän suurempia arpikudospatteja. ne eivät ole vaarallisia, mutta tietysti usein häiritsevän näköisiä ja joskus hieman kipeitäkin. Yleensä nämä patit katoavat paranemisen myötä, mutta joskus auttaa korun vaihto hieman erimalliseen. jotkut myös käyttävät pattien hoitoon teepuuöljyä. Jos haluat, voit käydä näyttämässä pattia lävistäjällesi, hänellä voi olla muitakin neuvoja. Korvarustoa ei kannata venyttää. jos haluat suurempaa korua korvarustoon, kannattaa kysyä lävistäjältäsi mahdollisuutta tehdä isompi lävistys leikkaamalla pala rustoa pois. Kaikki lävistäjät eivät näitä kyllä tee sitä.

Kielilävistys
Tuoreen kielilävistyksen tärkein hoito on huolellinen hampaiden pesu (mielellään uudella, puhtaalla harjalla) ja suuveden käyttö. Hampaat tulisi pestä aamuin illoin, myös kielen pintaa voi harjata puhtaaksi. Suuvettä (esimerkiksi Corsodyl tai Paroex) taas suositellaan käytettäväksi hampaiden pesun jälkeen ja ruokailun jälkeen, yhteensä noin 2-4 kertaa päivässä, ensimmäisen viikon ajan. Sen jälkeen riittää huolellinen suuhygienia. Kieli turpoaa usein lävistämisen jälkeen reippaasti, siksi pitkä ensikoru on hyvin oleellinen. Pitkän korun voi vaihtaa lyhyempään yleensä noin kolmen viikon jälkeen. Kannattaa näyttää parantunutta lävistystä lävistysliikkeessä, jotta sinulle osataan myydä sopivan kokoinen tappi. Ensimmäisinä päivinä olisi hyvä syödä pehmeitä, helppoja ruokia jotta tottuisit koruun ja jottei kieli rasittuisi paljoa. Samasta syystä kannattaisi välttää runsasta puhumista. Kylmän veden juomisesta voi olla apua turvotukseen, samoin ibuprofeiinituotteista. Suutelu ja suuseksi kannattaa säästää siiheksi, kunnes lävistys on kokonaan parantunut! Muiden bakteerit eroavat omistasi ja voivat tulehduttaa lävistyksesi. Vältä paranemisaikana tupakointia ja alkoholia. Muista jatkossa että kielikoru suositellaan vaihdettavaksi ihan hygieniasyistä noin vuoden välein ja koruun mahdollisesti kertyvää plakkia tulisi hangata säännöllisesti hammasharjalla pois.

Huuli
Tässäkin lävistyksessä suuhygienia on tärkeää, pese siis hampaat hyvin ja käytä suuvettä pariin kertaan päivässä ensimmäisen viikon aikana. Muista lisäksi huolellinen vesipesu. Kaikissa suussa olevissa lävistyksissä on se mahdollisuus että ne aiheuttavat ongelmia hampaille tai ikenille, joten valitse lävistäjäsi kanssa sinulle sopivin koru. Yleensä huuleen kannattaa valita muovinen, pehmeä koru joka vähentää kiilteen vaurioitumisen riskiä. Älä väheksy hammaslääkärisi antamia ohjeita, monia hammasongelmia on vaikea korjata jos ne pääsevät pahaksi. Huulilävistykseen voi yleensä vaihtaa lyhemmän korun ihmisestä riippuen 2-4 viikon jälkeen, kokonaan huuli paranee 1-3kk aikana. Tappi on yleensä ensikoruna helpompi kuin rengas. Kerro lävistäjällesi millaista korua haluat tulevaisuudessa pitää ja hän voi katsoa sijoittelun sen mukaan.

Napa
Ensimmäiseksi koruksi kannattaa valita mahdollisimman yksinkertainen, kevyt titaani- tai muovikoru. Rengas tai hevosenkenkä ensimmäisenä koruna voi olla hankala ja nämä korut helposti kääntyvät jommalle kummalle sivulle, aiheuttaen sen että koko lävistys voi parantua vinoon. Napa ei ole niitä nopeiten parantuvia lävistyksiä, joten kannattaa varautua hoitamaan lävistystä 3-12 kk. Ensimmäistä korua ei kannata vaihtaa pois liian aikaisin, uusi koru voi kasvaa helpommin ulos kuin lävistäjän sinulle laittama. Jos haluat vaihtaa korua ja olet epävarma siitä voitko tehdä sen jo, käy näyttämässä lävistystä lävistäjällesi ja hän voi paremmin arvioida onko napasi jo tarpeeksi parantunut. Painavat, suuret napakorut eivät koskaan ole tarkoitettu jatkuvaan, päivittäiseen käyttöön. Repeämisvaarakin on huomattavasti suurempi kuin tavallisessa korussa. Napakorulla on taipumusta kasvaa ulos, yleensä joko väärän hoidon, koruvalinnan tai ihon omien taipumusten ja ominaisuuksien takia.

Kulma
Kulma on hyvin kivuton lävistys ottaa ja paranee parhaiten kaarevalla bananakorulla. Kulman parantuminen kestää yleensä noin kuukaudesta kahteen ja tässäkin lävistyksessä kevyt muovinen koru toimii erittäin hyvin. Rengas on ensikoruksi hankala, se jää helposti kaikkialle kiinni ja sen painopiste on niin kaukana ihon pinnasta että uloskasvu on aika todennäköistä. Esimerkiksi repeäminen, desinfiointiaineet, hyvin kuiva iho ja vääränlainen koru lisäävät uloskasvun riskiä huomattavasti. Jos kuitenkin tuntuu siltä että lävistyksesi on kasvamassa ulos, käy näyttämässä sitä lävistäjällesi. Koru olisi hyvä ottaa kuitenkin pois ennen kuin se ehtii kasvamaan kokonaan läpi ihosta.

Nenänsivu
Nenänsivu on hyvin yleinen ja aika helppo lävistys, paranemisaikakin on keskimäärin kuukaudesta kahteen. Koruksi kannattaa valita joko titaaninen tai muovinen koukku tai sopivan pituinen labret ja pieni pallo. Lävistyksen ärtymistä välttääksesi, kannattaa Nenänsivun kuitenkin antaa parantua kunnolla ennen korun vaihtoa. Kannattaa muistaa että tämä lävistys kasvaa todella äkkiä umpeen jos korun ottaa pois, samoin vaihdettaessa pienempään koruun lävistys kutistuu nopeasti.

Nänni
Nännilävistys voi olla hieman kivulias ottaa ja hidas paranemaan, yleensä paraneminen kestää noin 4-12 kk. Suosituimmat koruvaihtoehdot ovat rengas tai tappi titaanisella tai muovisella rungolla. Etenkin naisille tappi on usein huomattavasti rengasta parempi vaihtoehto, rengas liikkuu usein käytössä sen verran että paraneminen voi hidastua. Jos tuntuu siltä ettei lävistyksen paraneminen edisty, kannattaa miettiä korun vaihtoa. Konsultoi esimerkiksi lävistäjääsi parhaan korun valinnassa. Nännilävistyksestä ei ole haittaa imetykselle, koru pitää ottaa kuitenkin vähintään pari kuukautta ennen imetyksen alkua pois.

Septum
Nenän keskelle tuleva septumlävistys paranee yleensä ilman sen suurempia ongelmia kuukaudessa tai kahdessa. Septumin venyttäminen on aika yleistä ja siihen pätee usein samat ohjeet kuin korvalehteenkin, venyttäminen kannattaa kuitenkin tehdä todella varovaisesti ja vähän kerrallaan.

Surface
Surface-lävistyksen voi sijoittaa lähes mihin tahansa tarpeeksi liikkumattomaan ja tasaiseen kohtaan ihosta. Yleisimmin surface-lävistyksiä näkyy niskassa, rintakehässä tai käsivarressa. Oikeanlaisellakin korulla uloskasvun riski on aika suuri, joten kannattaa harkita tarkkaan haluaako elää mahdollisen arven kanssa. Paranemisessa voi kestää jo ihan korun pituudenkin takia aika pitkään, noin 6-12kk.

Smiley / tongueweb
Smiley-lävistys tulee ylähuulen jänteen ali, tongueweb taas kielijänteen ali. Smiley tehdään yleisimmin asiakkaan anatomian mukaan valittavalla renkaalla, tongueweb kaarevalla tapilla. Nämä paranevat molemmat todella nopeasti, jopa kahdessa viikossa. Molempien hoidossa hyvä suuhygienia on paikallaan. Uloskasvun riski näissäkin on aina olemassa, mutta uloskasvusta ei juurikaa jää jälkiä ja lävistys on helppo tehdä uudelleen. Molempiin kertyy aika helposti plakkia joka olisi syytä poistaa hampaiden pesun yhteydessä harjalla. näissä kuten muissakin suun alueen lävistyksissä korua tulisi vaihtaa hygieniasyistä noin vuoden välein.

Silmien väli
Yleensä hyvinkin kivuton ottaa. Kaikkein paras koru silmien väliin on joko titaani- tai muovirunkoinen tappi. Parhaiten tämän lävistyksen saa laitettua jos silmien välissä on riittävästi löysää ihoa, eli kannattaa konsultoida lävistäjääsi ennen päätöksen tekoa. Paranemisaika on hieman pidempi kuin kulmassa, keskimäärin 2-3kk. Tässäkin tietysti on uloskasvun riski, etenkin jos ihoa on niukalti. Silmälasit eivät yleensä ole este, mutta muista ottaa lasisi mukaan kun menet lävistettäväksi jotta korun paikka voidaan valita sen mukaan.

Microdermal
Tämä on aika uusi korutyyppi ja poikkeaa hieman perinteisistä lävistyksistä. Microdermalissa Ihon alle asetetaan pieni kantaosa johon kudokset kasvavat kiinni, näkyviin jää vain kantaosaan ruuvattava koru. Microdermalin paikan voi valita aika vapaasti kunhan ihosta löytyy tarpeeksi tasainen liikkumaton kohta, jossa on myös syvyyttä jotta korun saa asetettua hyvin paikalleen. Tämä on siis hieman pysyvämpi vaihtoehto kuin perinteiset lävistykset, poistattaminenkin kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi. Vaikka microdermalin voi laittaa lähes mihin tahansa, kannattaa muistaa että poistamisesta jää helposti puolenkin sentin arpi, eikä pois ottaminen ole yhtä helppoa ja nopeaa kuin tavallisella korulla. Hoito on samanlaista kuin normaalillakin lävistyksellä, mutta lisäksi ensimmäisinä päivinä kannattaa korua varoa ja vaikka suojata se laastarilla jotta koru pääsee asettumaan rauhassa.

Poski
Posken lävistys tehdään usein hyvin pitkällä labretilla johon jää runsaasti turvotusvaraa. Tämän lävistyksen ottaminen ei ole yleensä kovin kivuliasta, mutta paraneminen saattaa kestää muutaman kuukauden ja turvotus kestää kohtuullisen pitkään. Lävistyksen hoidossa on hyvin tärkeää hyvä suuhygienia, ensimmäisen viikon ajan suuveden käyttö kannattaa. (kuten kielilävistyksessä) Pitkä koru saattaa tuntua hankalalta ja jäädä hampaiden väliin, siksi kannattaa valita koruun muovinen runko, jos mahdollista. Muista että poskessa olevasta lävistyksestä jää lähes aina näkyvä kuoppa poskeen

Vinkkejä lävistyskorujen vaihtamiseen:

Vaihda korua vasta hyvin parantuneeseen lävistykseen. Tuoreeseen tai tulehtuneeseen lävistykseen ei korua kannata lähteä vaihtamaan, paitsi jos nykyinen korusi tuntuu turvotuksen takia liian tiukalta.

Lävistyskoru kannattaa vaihtaa esimerkiksi suihkun jälkeen, kun iho on pehmeä, koru ja kädet puhtaat.

Puhdista uusi koru ennen vaihtoa sille sopivalla tavalla, esimerkiksi lämpimällä vedellä ja saippualla tai miedolla antiseptisellä liuoksella. Muista etteivät kaikki korut kestä vahvoja desinfiointiaineita kuten Neo-Amiseptia.

Varmista että uusi korusi on oikean paksuinen ja pituinen ja että esimerkiksi korun pallo sopii paikalleen.

Jos uusi koru tuntuu vaikealta saada paikalleen, voit käyttää apuna esimerkiksi tippaa vesipohjaista liukuvoidetta jolloin korun saa paikalleen huomattavasti helpommin.

Kielikorun, smileyn ja tonguewebin koru tulisi vaihtaa uuteen vähintään noin vuoden välein, suussa oleviin koruihin kertyy nimittäin helposti plakkia. Samoin jos korussa tuntuu tai näkyy olevan naarmuja, olisi uusi koru paikallaan.

Tiukassa olevan korun avaamiseen voi käyttää avuksi pienikärkisiä pihtejä, kumihanskoja ja kielikoru irtoaa helposti pienen harsotaitoksen kanssa.

Harjoittele esimerkiksi renkaan kiinni laittamista pari kertaa ennen kuin laitat sen paikalleen.

Tiukan tai paksun renkaan avauksessa ja paikalleenlaitossa avuksi voi käyttää lukkorengaspihtejä, joita löytyy ainakin rautakaupasta muutamalla eurolla.

Muista tarkistaa säännöllisesti että korun pallot ovat tiukasti paikallaan. Pallot usein löystyvät käytössä ja saattavat irrota vaikka olisivatkin alunperin olleet hyvin kiinni.

Jos vaihdat korua esimerkiksi kylpyhuoneessa, kannattaa laittaa lavuaariin tulppa ja ehkä peittää lattiakaivo jottet vahingossa tiputa koruasi niihin. .

Joka tapauksessa saat apua uuden korun valintaan, vaihtoon ja muuhun mieltä askarruttavaan myös lävistäjältäsi.

Lävistyskorujen materiaalit:

Titaani
Titaani on yleisin ensilävistyskorun materiaali, koska se on puhdas, kestävä, allergisoimaton ja kevyt. Moni käyttää mielellään titaanisia koruja jatkossakin, etenkin suuremmat korut ovat titaanisena huomattavan keveitä verrattuna vastaavaan kirurginteräksiseen. Titaani kestää autoklaavaamista. Lisäksi titaaniin saadaan eri värejä anodisoimalla.

316L Kirurginteräs
Kirurginteräs on ehkä yleisin lävistyskorumateriaali ja sitä suositellaan käytettäväksi vasta parantuneeseen lävistykseen. Tuoreessa lävistyksessä sen haittana on titaania suurempi paino. Kirurginteräksiset korut ovat yleensä titaanisia hieman edullisempia ja koruvalikoima on laajempi. Kirurginteräs kestää autoklaavauksen.

Pyrex/lasi
Pyrex-lasi on laadukas ja helposti puhdistettava korumateriaali, sen pinta on sileä ja ärsyttämätön. Korumateriaalina Pyrex on allergisoimaton. Normaalikäytössä se on todella kestävää ja pitkäikäistä, mutta se voi silti lohjeta kovasta iskusta. Pyrexiä käytetään usein erilaisiin plugeihin ja venytyskoruihin. Lasikorua ei tarvitse varjella suihkulta, uimiselta tai saunalta ja se kestää vahvatkin desinfiontiaineet. Se pysyy sekä kuumassa että kylmässä miellyttävänä käyttää. Yleensä pyrex voidaan autoklaavata, mutta joissain tapauksissa on mahdollista että koruun ilmaantuu säröjä.

PTFE
PTFE on muovimainen, hyvin joustava ja allergisoimaton materiaali joka soveltuu hyvin ensilävistyskoruksi. Sen etuja ovat keveys, taipuisuus, mahdollisuus lyhentämiseen ja hyvä kestävyys. PTFE kestää hyvin autoklaavausta.

Bioflex
Bioflex on materiaalina yleistynyt viime vuosina ja koruvalikoima onkin jo laaja. se soveltuu allergisoimattomuutensa, joustavuutensa ja keveytensä takia hyvin ensilävistyksiin. Esimerkiksi suussa pehmeä materiaali säästää hampaiden kiillettä ja kulmakoruissa keveys vähentää uloskasvun riskejä. Bioflex kestää hyvin erilaisia puhdistusaineita, mutta kaikki markkinoilla olevat tuotteet eivät kestä autoklaavausta. Näitä koruja voidaan myös lyhentää tarvittaessa.

Akryyli
Akryyli on hyvin yleinen materiaali0 lävistyskoruissa, esimerkiksi palloina, erilaisina plugeina ja venytyskoruina. Se ei kuitenkaan kestä vahvoja puhdistusaineita, vaan koru kannattaa puhdistaa joko lämpimällä vedellä ja saippualla tai hyvin miedolla antiseptisellä liuoksella. Akryylikorut tulisi kuitenkin pestä huolella säännöllisesti, koska korun pieniin huokosiin kerääntyy helposti likaa joka etenkin plugeissa saattaa aiheuttaa epämiellyttävää hajua. Akryyli ei sovellu autoklaavattavaksi.

Orgaaniset materiaalit
Puu, sarvi, luu.Yleensä näistä materiaaleista tehdään erilaisia venytyskoruja sekä plugeja ja materiaali on miellyttävää käyttää, hengittävää ja kevyttä. Orgaaniset materiaalit ovat yleenä huokoisia ja tarvitsevat säännöllistä huoltoa. Huokoisuutensa takia ne eivät sovellu siis ensilävistykseen tai vielä parantumattomaan venytykseen. Orgaanisia koruja kannattaisi muutenkin varjella, ei esimerkiksi kannata käydä suihkussa, uida tai saunoa niiden kanssa. Orgaanisia koruja voi puhdistaa miedolla saippuavedellä tai miedolla antiseptisellä liuoksella. Puhdistuksen yhteydessä koruja kannattaisi silloin tällöin myös öljytä jotteivat ne pääsisi kuivumaan ja halkeilemaan. Öljyksi kelpaa mm. kookos- tai oliiviöljy. Orgaaniset korut eivät sovellu autoklaavattavaksi.

Silikoni
Nykyisin markkinoilla on myös silikonisia koruja, pääasiassa plugeja ja tunneleita. Silikoni on kevyt, taipuisa ja allergisoimaton materiaali joka kestää autoklaavauksen

Hopean puhdistus

Hopeaesineistä kannattaa huuhtoa ensin pöly ja irtolika pois juoksevan veden alla, jotta ne eivät naarmuttaisi esineen pintaa jatkopuhdistuksessa. Puhdistukseen on suositeltavaa käyttää kultasepänliikkeistä hankittua hopeanpuhdistusnestettä, -pastaa tai -liinaa. Nesteitä käytettäessä on hyvä muistaa, että ne poistavat myös koristetummennukset esineistä.

Hopean säilytys

Korut ja hopeaesineet kannattaa puhdistaa aina ennen säilytystä. Varsinkin hopean pinnalle jäävät epäpuhtaudet ja sormenjäljet tummentavat esineen pahimmillaan muutamassa viikossa. Korut kannattaa myös säilyttää niin, etteivät ne pääse hankaamaan toisiaan. Litteät ketjut säilyvät parhaiten murtumatta ja ohuet menemättä solmuun, jos voit ripustaa ne säilytyksen ajaksi. Kivikoruja ei pidä säilyttää kuumassa paikassa. Kovissakin kivissä olevat sulkeumat voivat rikkoa kiven laajetessaan lämmön vaikutuksesta. Joidenkin kivien väri myös muuttuu kuumuudessa.